top of page

Rimaseinä eteiseen – DIY projektilla persoonallista ilmettä valmiiseen kalusteeseen

Eteinen antaa ensivaikutelman kodista, joten tilan toivoo olevan siisti ja kutsuva. Arki asettaa omat rajoituksensa eteisen toiminnoille. Sisustuskuvissa vilahtelevat peili ja pieni penkki, kenties naulakko, jossa roikkuu yksi huivi, ovat toki kauniita, mutta eivät ole todellisuutta meidän vaihtelevassa ilmastossamme. Siksipä eteiseen tarvitaan säilytyskalusteita, kaappeja ja laatikoita.


Valmiit peruskalusteet ovat yleensä aika neutraaleja, mutta niiden piristys onnistuu helposti. Puisella rimoituksella saat helposti tuotua lämpöä ja omaa ilmettä kalusteisiin. Puulajin voi valita sopimaan kodin muihin materiaaleihin kuten vaikkapa lattiaan tai keittiön tasoihin. Kolmiulotteinen rimapinta tuo myös eloa tilaan ja mahdollistaa myös erilaisten geometristen kuvioiden tekemisen.Kevyen rimaseinän teet helposti myös itse


Rimoituksen voi toteuttaa monella tavalla. Kevyt tehosteeksi tuleva rimoitus on helppo toteuttaa itse ilman suurempia työkaluja. Yksinkertaisimmillaan tehosteseinän voi tehdä hankkimalla sopivaa listaa, sahaamalla ne oikean mittaisiksi ja liimaamalla seinään. Kevytkin liimaus riittää, jos tehosteseinä ei joudu kovalle rasitukselle, kuten esimerkiksi ahtaassa tuulikaapissa voi käydä.


Rimoja ja ideoita voit katsoa esimerkiksi Cent-Listojen sivuilta tai Meja Designin inspiroivalta Instagram tililtä.


Ison seinän tekeminen valmiista listoista voi kuitenkin tulla kalliiksi, joten jos käytössä on enemmän työkaluja, niin sahaamalla itse vanerista sopivan kokoisia listoja säästät pitkän pennin. Puuvalmiit vanerilistat voi sitten käsitellä haluamallaan tavalla, joko kuultavalla vahalla joka jättää puun syyt näkyviin tai peittävämmällä vaihtoehdolla.


Näin teimme avonaulakkoon rimoituksen liimalevystä


Me teimme naulakkoon hieman tukevamman rimoituksen liimalevystä. Teimme samasta levystä istuintason laatikon päälle sekä seinälle rimat, joihin kiinnitimme nuppeja ripustamista varten.


Eteiskaluste on Ikean Platsa. Kaapin päälle on saatavissa valmis levy istuinosaksi, mutta halusin eteiseen lisää lämpöä, joten päätin toteuttaa istuinosan ja seinälle tulevat rimat koivuliimalevystä joka sopii vasta hiottuun koivuparkettiin. Istuinkaappi on 80 senttimetriä leveä joten ostin samanlevyisen liimalevyn jonka toisesta päästä sain istuintason ja loppuosasta sahattiin tarvittavat rimat sekä muutamia hyllyjä keittiöön.Halusin kiinnittää joka toiseen pystyrimaan koukun takkien ripustamista varten, joten myös sen vuoksi tukevampi rima on tarpeen. Ripustuskoukkuina tässä tapauksessa toimivat kaapin nuppivetimet joille porattiin reikä ja ruuvattiin kiinni riman taustapuolelta. Aluksi porattiin pieni syvennys johon ruuvin kanta uppoaa ja sitten vain ruuvilla läpi.


Mitoituksessa tuli pieni ajatuskatko joten tässäpä teille vinkkivitonen ettei käy samalla tavalla:

olin unohtanut huomioida, että sahatessa terä vie aina hieman materiaalia ja viimeinen rima olikin surkea soiro.


Olin siis laskenut, että molempiin ulkoreunoihin tulisi yhdet ylimääräiset rimat. Eli viisi koukkua, niiden väliin tulevat rimat sekä kaksi molempiin reunoihin olisi 13 kappaletta. Käytettävissä olevasta 60 senttimetrin levystä tulisi siis 13 kappaletta 4,6 senttiä leveitä rimoja.


Ja ei kun tuumasta toimeen. Aloimme sahaamaan levyä, kunnes viimeisen riman kohdalla huomasimme, että se on vain kapea riuku muihin verrattuna. Käytettävissä oli siis 12 hyvää rimaa ja yksi ylimääräinen jolla ei tehnyt mitään.


Viiden koukun kanssa tuo määrä ei täsmännyt, joten päätin jättää toisenkin riman pois jolloin kokonaisuus muodostui 11 rimasta. Onni onnettomuudessa tässä oli, kun olin suunnitellut reunoille ylimääräiset rimat jotka saatoin nyt jättää pois. Toki olisin voinut jättää myös yhden koukun pois, mutta pariton määrä toimii aina paremmin.


Kiinnitimme rimat seinään rakennusliimalla ja ne joihin tuli ripustuskoukku naulasimme lisäksi viimeistelynaulaimella seinään. Rimat ovat tukevasti istuinlevyn ja yläkaapin välissä.


Sinä voit toteuttaa vastaavan rimoituksen myös listoilla ja ruuvata naulakkokoukut etupuolelta tukevasti seinään.留言


bottom of page