top of page

Miten valita oikea lattiamateriaali?

Arki on usein kiireistä, tullaan ja mennään. Lapset työntävät tuolia pitkin lattiaa ja kaatavat mehulasin keskelle keittiötä. Koiran tassuissa kantautuu sisälle hiekkaa ja kuraa. Lattiamateriaalin on kestettävä kaikki nämä arjen rasitukset. Siksi oikean lattiamateriaalin valintaan on syytä perehtyä huolella.


Lattia on iso pinta joka vaikuttaa kodin tunnelmaan. Se on myös iso sijoitus sillä hyvää ja halpaa harvoin saa samassa paketissa. Lattiaa valitessa pitääkin siis määritellä oma budjetti, se millaisia ominaisuuksia lattialta haluaa sekä millaisen ilmeen ja tunnelman sen toivoo luovan.


Lattiamateriaalin valinta ei ole mahdoton tehtävä


Vaikka lattiamateriaalin valintaan vaikuttaa monta asiaa, ei se kuitenkaan ole mahdoton tehtävä. Mieti muutamaa perusasiaa:


  • mihin tilaan lattia on tulossa - vilkkaaseen eteiseen vai rauhalliseen makuuhuoneeseen

  • millaisella kulutuksella lattia teidän perheessänne on - onko lemmikkejä tai pieniä lapsia

  • onko tilassa lattialämmitys - kaikki materiaalit eivät toimi lattialämmityksen kanssa ja jotkin (kuten laatta) saattavat tuntua kylmältä ilman lämmitystä

  • onko perheessä allergoita joiden vuoksi ilman laatuun pitää kiinnittää erityistä huomiota - silloin myös lattian ominaisuudet vaikuttavat

  • isossa yhtenäisessä tilassa tulee myös huomioida joidenkin materiaalien vaatimat elämisvarat ja liikuntasaumat

  • haluatko helppohoitoisuutta vai oletko valmis näkemään hieman vaivaa lattian ylläpidossa


Kartoitettuasi lattialle asetetut toiveet on helpompi ruveta selvittämään vaihtoehtoja.


Lattiamateriaalin valintaan vaikuttaa millaiseen tilaan lattia on tulossa. Yleisiin tiloihin kuten olohuoneeseen ja keittiöön voidaan valita esimerkiksi arvokkaampi parketti tai kulutusta hyvin kestävä vinyylilankku. Makuuhuoneisiin puolestaan käy edullisempi parkettilattia, vinyyli tai kokolattiamatto joka on mukavan lämmin aamulla paljaiden varpaiden alla.


Keittiöön jossa ollaan paljon jalkeilla sopii korkkilattia joka on pehmeä ja lämmin. Laadukas korkkilattia kestää hyvin naarmuuntumista ja kosteutta.Kovalla kulutuksella olevassa tilassa on hyvä valita kestävä ja helposti puhdistettava lattiamateriaali. Laattalattia kestää kosteutta, joten se sopii eteisiin ja keittiöihin. Lattialaatan valinnassa tulee kuitenkin kiinnittää huomiota laatan pintaan, jotta se ei ole liukas.


Vinyyli- ja laminaattilattiat ovat kestäviä valintoja arkeen. Molemmissa löytyy laaja valikoima erilaisia kuoseja. Laminaattilattian valinnassa kiinnitä huomiota lattian käyttöluokkaan joka on yleensä KL 31-33. Käyttöluokka 31 on tarkoitettu kotitalouksien kevyeen käyttöön, kun taas KL 33 soveltuu jopa julkisiin tiloihin. Käyttöluokka 32 kestää hyvin esimerkiksi lemmikkikodissa.


Parkettilattia on aikaa kestävä valinta jonka voi kunnostaa hiomalla sen uudelleen. Oikein hoidettuna parkettilattia on myös kestävä vaihtoehto. Erilaisilla pintakäsittelyillä parketista saa eri ilmeitä. Perinteisen lakatun pinnan lisäksi parketti voidaan öljytä ja harjaamalla puun syyt saadaan näkyviin ja ne tuntuvat mukavasti paljaan jalan alla.


Lattialämmitys vaikuttaa myös lattian valintaan. Useimmat materiaalit sopivat lattialämmityksen kanssa, mutta se voi asettaa myös rajoituksia. Esimerkiksi korkkimatot ja laminaatit voivat elää lämmössä jolloin lattiaan syntyy rakoja. Tarkista siis aina valittavan tuotteen sopivuus ja alustavaatimukset.


Laattalattia varaa hyvin lämpöä ja tuntuukin mukavalta paljaan jalan alla. Jos tilassa ei ole lattialämmitystä niin silloin aito puu, bambu ja korkki ovat hyviä vaihtoehtoja sillä ne ovat lämpimämpiä kuin laatta tai laminaatti.Lattiamateriaalin valinnalla voi vaikuttaa myös sisäilman laatuun. Bambulattia on luonnostaan antibakteerinen ja antistaattinen eli ei kerää pölyä puoleensa. Erittäin kovana materiaalina se myös kestää käyttöä ja kosteutta hyvin. Kokolattiamatto sitoo pölyä paremmin kuin kova lattia jolloin pölyä ei leijaile ilmassa. Myös korkkilattia voi olla hyvä vaihtoehto allergisille ja astmaatikoille sillä se ei kerää pölyä eikä likaa.


Tilan koko vaikuttaa paitsi lattian liikuntasaumoihin myös tilan akustiikkaan. Yleensä lattiaan tehdään liikuntasauma huoneiden välille kynnyksen kohdalla. Jos olet valitsemassa lattiaa hyvin suureen yhtenäiseen tilaan kannattaa tarkistaa myös lattian vaatima elämisvara ja liikuntasaumat. Yhtenäinen lattia ilman liikuntasaumalistaa on noin 13 metriä, mutta tämä vaihtelee valmistajan ja materiaalin mukaan.


Huomaa myös lattiamateriaalin vaikutus tilan akustiikkaan. Kova lattia kopisee ja kaikuu, kun taas esimerkiksi tekstiililattia vaimentaa ääntä. Vinyylilattia ja korkki ovat akustisesti parempia vaihtoehtoja kuin kova ja kevyt laminaatti. Lattian paino siis vaikuttaa myös siihen miten se heijastaa ääntä. Massiivinen puulattia ja bambu eristävät myös hyvin ääntä. Lattian valinnassa on syytä huomioida myös askeläänten kantautuminen kerroksesta toiseen. Kerrostalossa on hyvä olla yhteydessä isännöitsijään ennen kuin laatoittaa eteisen tai keittiön lattiaa. Laattalattian alle voi asentaa akustoivan materiaalin joka estää äänten kulkeutumisen rakenteessa.


Lattian valinnassa on hyvä perehtyä myös sen vaatimaan huoltoon. Aina ei lattialle läikkynyttä mehua huomaa pyyhkiä heti, jolloin se voi imeytyä laminaattilattian saumoihin ja turvottaa ne. Silloin on varmempaa valita vinyylilankku jonka runkorakennekaan ei ime kosteutta.


Sileässä parkettilattiassa naarmut ja kolhut näkyvät, mutta toisaalta lattia on myös hiottavissa kahteen kolmeen kertaan jolloin se on taas kuin uusi. Korkkilattiat kaipaavat säännöllistä vahausta tai öljyämistä valitusta pinnasta riippuen. Vinyyli- ja laattalattiat taas ovat hyvinkin helppohoitoisia. Kokolattiamaton ja tekstiililattian puhdistus vaatii tahrojen poistoa tuoreeltaan.Sopivan lattiamateriaalin valinta lähtee siis omien tarpeiden ja toiveiden kartoittamisesta. Niiden selvittyä on helppo vertailla tarjolla olevia vaihtoehtoja kaupassa tai netissä.Comments


bottom of page