top of page

Värien vaikutus – uutta ilmettä sisustukseen

Monesti haluaisimme uudistaa kotia ja saada uutta ilmettä, vaikka varsinaiselle remontille ei olisikaan tarvetta.


Hyvä konsti tähän on tuoda kotiin uutta väriä, joka muuttaa tilan tunnelman.


Helpoiten se onnistuu vaihtamalla tekstiilejä kuten verhoja ja koristetyynyjä. Suurempi vaikutus saadaan maalaamalla isoja pintoja kuten seinät ja katto. Värillä saat tilaan joko lämmintä pesämäistä tunnelmaa tai valoa ja avaruutta.


Mieti millaista tunnelmaa haluat esimerkiksi

 • keittiöön

 • olohuoneeseen

 • työhuoneeseen

 • makuuhuoneeseen

Rohkeutta värien valintaan


Saatat arastella voimakkaiden värien valintaa ja pelätä tummien sävyjen pienentävän tilaa. Tummat sävyt toki saavat pinnan tulemaan lähemmäs, mutta ne myös tuova tilaan uutta ryhtiä.


Lämpimällä sävyllä saat eteisen toivottamaan sinut ja vieraasi tervetulleeksi.


Lämmin maanläheinen terrakotta tai savensävyinen harmaanruskea taupe tuovat tilaan lämpöä. Kovin suuria pintoja eteisessä ei kannata maalata tummilla sävyillä sillä eteisessä ei monesti ole paljoa luonnonvaloa. Väriä voi tuoda tilaan yhdellä tehosteseinällä, matolla ja sisustustauluilla. Myös vaaleissa sävyissä on hyvä katsoa, että ne taittavat mieluummin keltaiseen kuin siniseen ollen näin kutsuvampia.


Iloisilla sävyillä piristät lastenhuonetta tai kodinhoitohuonetta.


Ole rohkea valitessasi väriä, monesti tulee valittua liian vaalea sävy, joka näyttää isolla pinnalla vielä vaaleammalta. Lapset rakastavat raikkaita värejä, joten ole avoin värin valinnassa. Seinät on helppo maalata uudelleen, kun siltä tuntuu.


Viileillä sävyillä voit rauhoittaa tilan tunnelmaa.


Viileillä sinisen sävyillä sisustettu makuuhuone rauhoittaa ja tyynnyttää nukkumaan mennessä. Punaisen sävyillä olisi aivan vastakkainen vaikutus.


Viileillä väreillä myös saa tilaan avaruutta. Monesti veden sävyjä suositaan kylpyhuoneissa tuomassa raikkautta ja ne sopivat hyvin yhteen puupintojen kanssa.


Värien käyttöä voi harjoitella sellaisessa tilassa, jossa vain piipahdetaan eikä vietetä aikaa.Itse olen maalannut tuulikaapin lämpimällä tiilenpunaisella ja käytävän seinän iloisen keltaisella. Voimakas keltainen piristi aina kun siitä kulki ohitse, mutta väri olisi ollut aivan liian railakas olohuoneeseen, jossa vietetään pidempiä aikoja. Myös pienet wc-tilat ovat oivia paikkoja väri-ilottelulle. Värin voi poimia vaikka matosta tai lempipuserosta.


Itselläni on taipumusta pitää kaikista eri värikartan väreistä ja pelkään välillä kotini näyttävän sirkukselta. Kuitenkin tilat sopivat toisiinsa, kun valituissa väreissä on sama sävy ja intensiteetti, vaikka väri vaihtuukin.


Voit myös vaihdella saman värin eri sävyjä ja tummuusasteita eri tiloissa. Pimeässä käytävässä vaaleampaa, valoisassa olohuoneessa tummempaa murrettua sävyä sekä keittiöön puhdasta ja raikasta versiota samasta väristä. Näin tiloista tulee eloisia ja kodin tunnelmasta yhtenäinen.


Miten värit vaikuttavat tilaan eri pinnoilla


Värit eri pinnoilla saavat tilan elämään eri tavalla ja voi myös itse muokata tilaa värien avulla.


Vaalea väri koko tilassa toki avartaa tilaa, mutta kannattaa kokeilla rohkeasti myös väriä eri pinnoilla.


 • Matalan tilan saat tuntumaan korkeammalta, kun katto on vaalea ja seinät ja lattiat tummemmat.

 • Vastaavasti korkeaa tilaa saa madallettua tummalla katolla.


Itse maalasin matalan makuuhuoneen katon tummaksi ja värin vaikutuksen huomasi selvästi jo maalatessa, katto tuntuu olevan alempana kuin aikaisempi valkoinen katto. Vaikka tila tuntuukin entistä matalammalta, sain kuitenkin suureen tilaan aivan erilaista tunnelmaa kuin jos katto olisi vaalea. Poimin maalisävyn tapetista ja sovitin sen myös tummiin ikkunanpuitteisiin. Näin väri ei ole irrallinen elementti tilassa vaan yhdistää sitä.


Väreillä saat korostettua tai häivytettyä huoneen muotoja:


 • Maalaamalla pitkän kapean huoneen takaseinän tummemmaksi kuin sivuseinät ja katto tila tuntuu lyhyemmältä.

 • Tilaa saa venytettyä maalaamalla takaseinän ja katon tummaksi, jolloin vaaleat sivuseinät korostuvat ja luovat vaikutelman pidemmästä tilasta.

 • Huonetta voi venyttää myös maalaamalla seinän yläosan tummemmaksi. Tällainen vaikutelma on esimerkiksi tilassa, jossa on puolipaneeli ja sen yläpuolella värikäs tapetti.

 • Ison leveän tilan saa tuntumaan kapeammalta, kun maalaa sivuseinät tummemmaksi ja jättää päätyseinän vaaleaksi.

 • Huomion takaseinään saa maalamalla myös katon tummaksi sivuseinien lisäksi, jolloin vaalea takaseinä korostuu tilan keskipisteenä.

 • Kuten pukeutumisvinkeistäkin tiedämme niin pystyraita saa näyttämään pidemmältä ja vaakaraita leventää. Kun maalaa päätyseinälle pystyraitoja saa tilaan korkeutta.

Comments


bottom of page