top of page

Tunnelmallinen makuuhuone on tärkeä osa lepoa ja palautumista

Syksyn pitkät pimeät päivät koettelevat varmasti useimpien jaksamista. Arki töineen ja harrastuksineen vie suurimman osan ajasta. Kaiken kiireen keskellä on hyvä panostaa myös lepoon ja itsestään huolehtimiseen.

Kuva Marcelo Trujillo Pixabay

Hyvä uni on tärkeää hyvinvoinnin kannalta ja vietämmekin makuuhuoneessa kolmasosan vuorokaudesta. Tämän vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että makuuhuone on rauhoittava paikka jossa ei ole liikaa häiriötekijöitä.


Mitä viihtyisään makuuhuoneeseen tarvitaan?


Tärkeintä on tietysti panostaa mukavaan vuoteeseen joka on riittävän tilava. Suositus on 90 senttimetriä nukkujaa kohden, näin parivuoteessa toisen liikkuminen ei häiritse unta. Patjan on hyvä hengittää ja johtaa lämpöä, jotta lämpötila pysyy tasaisena eikä nukkuja hikoile.


Vuoteen ilmettä voi muuttaa helposti erilaisilla vuodetekstiileillä. Niitä kerrostamalla vuoteesta saadaan kutsuva paikka johon on mukava käpertyä illalla lukemaan kirjaa. Panosta laadukkaisiin luonnonmateriaaleihin jotka hengittävät ja kestävät käyttöä. Tuuleta vuode aamulla ja huone illalla ennen nukkumaan menoa, viileässä nukut paremmin.


Sängynpäädyllä viimeistelet vuoteen ilmeen, haluat sitten hotellimaista tyylikkyyttä tai yksinkertaista ja selkeälinjaista. Pehmeä pääty tuntuu mukavalta kun siihen nojaa kirjaa lukiessa. Puinen tai rottinkinen pääty sopii kevyempää ilmettä kaipaavalle. Päädyn on hyvä olla vähintään vuoteen levyinen, mutta se voi olla myös leveämpi jolloin se ottaa yöpöydät osaksi kokonaisuutta.


Vuoteen taakse voi sijoittaa näyttävän tehosteseinän joka kiinnittää katseen kun astut huoneeseen. Sijoita makuuhuoneeseen taidetta siten, että sinulla on kaunis näkymä vuoteesta on aamulla kun heräät.


Valitse makuuhuoneeseen pimentävät verhot joilla voit säädellä valon määrää. Ohuempien verhojen pariksi voit valita rullaverhon tai vekkikaihtimen. Viimeistele huone pehmeällä matolla joka tuntuu mukavalta paljaiden jalkojen alla aamulla.


Kiinnitä huomiota myös valaistukseen


Makuuhuoneen valaistus on hyvä suunnitella niin, että tilassa voi liikkua aamulla ja illalla toista häiritsemättä. Vuoteen vieressä oleva lukuvalo suunnataan niin ettei se häikäise vieressä nukkuvaa. Tämän lisäksi huoneessa voi olla esimerkiksi liiketunnistimella syttyvä himmeä valo jonka turvin hämärässä voi liikkua turvallisesti. Voimakasta kattovalaisinta makuuhuoneessa ei yleensä tarvitse. Yleisvalaistukseen riittää tasaisesti valaiseva valaisin jonka varjostin suojaa siten ettei se häikäise vuoteessa olevaa.


Makuuhuoneeseen sopivat rauhalliset, maanläheiset värit


Makuuhuoneeseen sopivat luonnonläheiset värit kuten rauhoittava sininen tai levollinen vihreä. Tumma violetti on utuinen ja sopii hyvin makuuhuoneen tunnelmaan. Voit myös valita neutraaleja vaaleita sävyjä tuomaan harmonisen tunnelman. Tärkeintä on, että sinä koet värit miellyttäviksi ja viihdyt tilassa.

Kuva Julie Aagaard Pexels
Selkeytä makuuhuoneen toiminnot

Makuuhuone olisi hyvä rauhoittaa levolle ja nukkumiselle. Joskus kodin tilat kuitenkin vaativat työpisteen sijoittamista makuuhuoneeseen. Silloin on syytä panostaa toimiviin säilytyskalusteisiin siten, että häiritsevät tavarat saa työn päätteeksi ovien taakse piiloon. Sama koskee makuuhuoneen vaatesäilytystä. Kaikelle on hyvä olla paikkansa ja päivittäin tarvittavat vaatteet sijoitetaan helposti saataville, muttei kuitenkaan näkösälle tuolin nojalle.
Comments


bottom of page