top of page

Ruokakomero on keittiön aarreaitta

Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään aikaa aamusta iltaan, joten sen toimivuus on tärkeässä osassa arjen sujumisessa. Keittiössä on yleensä paljon erilaisia isoja esineitä kuten suuria ruokapakkauksia, monenlaisia uunivuokia ja kulhoja sekä kodinkoneita.


Kaikki nämä vaativat tilaa, jota tavallisista laatikoista ja seinäkaapeista ei välttämättä löydy.


Ratkaisu tähän on pantry eli kotoisammin ruokakomero. Ruokakomeroita on näkynyt viime vuosina ensin ulkomaalaisissa sisustusohjelmissa ja blogeissa, sittemmin myös esimerkiksi asuntomessuilla. Mikään uusi keksintö kahveri ei kuitenkaan ole vaan sellainen löytyi jo isoäidin keittiöstä.Ruokakomero ratkaisee säilytysongelmat

Ruokakomero on yleensä pieni tila, jonne voi astua sisälle:


  • Avohyllyille saat aseteltua tavarat väljästi ja kaikki näkyy yhdellä silmäyksellä.

  • Keskelle käden ulottuville sijoitetaan päivittäin tarvittavat ruoka-aineet ja astiat.

  • Ylähyllylle voit säilöä keittokirjoja ja harvemmin tarvittavia kausitarvikkeita kuten kinkun paistamiseen tarkoitetun uunivuoan tai pääsiäiskoristeita.

  • Alas voi sijoittaa muutaman vetolaatikon tai ulos vedettävän korin, joita on helpompi käyttää eikä tarvitse kumarrella.


Astioiden ja ruoka-aineiden lisäksi voit järjestää ruokakomeroon kierrätyspisteen, jossa lajitellaan muovi, pahvi, lasi ja metalli. Biojäte ja polttokelpoinen jäte sopivat hyvin altaan yhteydessä olevaan jätevaunuun, kun nämä suurimmat jätelajikkeet saa sijoitettua omaan tilaansa. Sinne voi myös varata palautuspulloille kassin, joka on helppo napata mukaan kauppaan lähtiessä.


Ruokakomerossa on helppo säilyttää suuria astioita kuten tarjoilulautasia, uunivuokia, maljakoita ja kannuja. Voit nostaa myös harvemmin käytettävät kodinkoneet kuten yleiskoneen komeron puolelle.


Hyvä sijainti ruokakomerolle on jääkaapin lähettyvillä, jolloin kaikki ruoka-aineet ovat yhdessä paikassa liki toisiaan. Sinne sopii hyvin suuremmat säästöpakkaukset, joista on sitten helppo täydentää keittiön puolella jokapäiväisessä käytössä olevia ruokatarvikkeita. Samalla myös leivonnassa ja ruuanlaitossa tarvittavat astiat sekä kodinkoneet ovat helposti saatavilla.


Mikäli sinulla ei ole tilaa erilliselle huoneelle tai sellaista ei ole mahdollista rakentaa jälkikäteen, voi ruokakomero olla myös erillinen vapaasti sijoitettava tai kiinteä korkea kaappi, jonne saat järjestettyä tavarat. Kaappeihin on saatavilla erilaisia ulos tulevia mekanismeja ja oveen voit kiinnittää hyllyjä esimerkiksi mausteille.


Viime vuosina esille on noussut myös perinteinen kotivara eli kotoa löytyy muutaman päivän tarpeisiin ruokaa ja juomaa, jos jostain syystä ei pääse kauppaan. Sähkökatkon yllättäessä kotivarassa on hyvä olla myös sellaisia ruoka-aineita, joita ei tarvitse keittää. Varastoa kannattaa kierrättää ottamalla säilykkeitä ja muita ruokavaroja päivittäiseen käyttöön.


Näin saat ruokakomerosta viihtyisän ja toimivan


Ruokakomeron säilytysratkaisuihin on erilaisia vaihtoehtoja:


  • Voit asentaa kiinteät kalusteet, joissa on avohyllyjä ja vetolaatikoita.

  • Voit valita kiinnityskiskoihin asennettavat hyllyjärjestelmät, joita saa muokattua säilytystarpeen muuttuessa.


Tärkeintä kuitenkin on, että kahverissa on riittävästi hyllytilaa erilaisille astioille ja ruokapakkauksille.


Komeron järjestystä auttaa, mikäli pienemmät ruokatarvikkeet kuten maustepussit ja nuudelipaketit ovat omissa koreissa tai laatikoissa, joissa ne pysyvät siististi kasassa. Nimikoi korit ja rasiat hyvin, jolloin näet kerralla mistä mitäkin löytyy.


Säilömällä ruoka-aineet erilaisiin säilytyspurkkeihin ja rasioihin tuot yhtenäisen siistin ilmeen, joka rauhoittaa tilaa. Ilmatiiviissä astioissa ruoka-aineet myös säilyvät paremmin.


Sipulit, porkkanat ja perunat voi säilyttää ruokakomeron puolella ilmavissa koreissa tai paperipussissa. Monet ruoka-aineet, esimerkiksi tomaatit, säilyvät paremmin huoneen lämmössä kuin jääkaapissa.


Isompaan ruokakomeroon voit sijoittaa aamiaisella tarvittavia pienkoneita kuten

  • tehosekoittimen

  • leivänpaahtimen

  • vedenkeittimen

Näin ne eivät täytä keittiön tasoja ja keittiön järjestyksen ylläpitäminen helpottuu. Myös mikron voi nostaa ruokakomeron puolelle pois silmistä.


Sisusta ruokakomero viihtyisäksi, silloin siellä on mukava pistäytyä arkisten askareiden lomassa.


Koska kyseessä on tila, jossa ei vietetä aikaa voit valita rohkeitakin ratkaisuja. Lisää raikkaita värejä ja iloisia kuoseja elävöittämään tilaa. Voit käyttää väriä hyllyissä tai säilytysrasioissa. Tapetoi avohyllyjen tausta kauniilla tapetilla tai käytä hyllypaperia, joka pilkottaa astioiden välistä. Valitse vaaleita värejä, jotta tila tuntuu avarammalta ja tarpeelliset tarvikkeet löytyvät helposti.


Comentários


bottom of page