top of page

Näin luot olohuoneeseen inspiroivan sisustuksen

Olohuone on varmasti keittiön jälkeen kodin toiseksi suosituin tila jossa vietetään aikaa. Sinne kokoonnutaan katsomaan yhdessä televisiota tai käperrytään sohvan nurkkaan lukemaan. Siellä oleskellaan perheen kesken ja seurustellaan vieraiden kanssa. Tämän vuoksi on välillä hyvä pohtia olohuoneen sisustusta ja voisiko sitä piristää jotenkin.


Sohvan sijoittaminen olohuoneessa


Sohva on olohuoneen keskipiste jossa vietetään aikaa yhdessä. Saako se ansaitsemansa huomion vai oletko kenties työntänyt sohvan huoneen nurkkaan aivan seinään kiinni? Kokeile rohkeasti siirtää sohvaa irti seinästä. Isossa tilassa voit jakaa tilaa sohvan avulla, erottaa huoneeseen eri alueita. Muitakin kalusteita voi ottaa kauemmas seinistä. Yllättäen tämä saa huoneen tuntumaan tilavammalta.


Sohvapöydällä on vaaleanpunaisia tulppaaneja ja hedelmiä kulhossa. Vaaleansinisen sohvan takana on työpiste.
Kuva Daniela Mackova Pixabaystä

Uutta sohvaa ostaessa mieti minkä mallisen sohvan haluat ja mittaa miten se sopii tilaan. Oikean kokoisilla huonekaluilla saat tilan näyttämään viihtyisältä. Suuressa tilassa voi rohkeasti käyttää isompia huonekaluja. Pienessä huoneessa liian suuri ja massiivinen sohva tekee tilasta raskaan. Jalallinen sohva on ilmavamman ja kevyemmän näköinen kuin sellainen joka tulee aivan lattiaan kiinni.


Sido sohva ja nojatuolit kokonaisuudeksi maton avulla. Maton olisi hyvä yltää sohvan jalkojen alle. Noin 30 senttimetriä olisi ihanteellinen mitta minkä sohva tai tuolit tulevat matolle, mutta mikäli riittävän isoa mattoa ei löydy niin sijoita matto aivan sohvan jalkojen eteen. Voit myös yhdistää kahdesta matosta isomman.


Viimeistele kokonaisuus sohvapöydällä jolle voit asetella kauniisti kukkia ja kynttilöitä sekä kirjoja ja koriste-esineitä. Sohvapöydälle on mukava laskea kahvikuppi tai pelata yhdessä lautapeliä.


Tuo tilaan tunnelmaa tekstiileillä


Olohuoneen tunnelmaa saat muutettua erilaisilla tekstiileillä. Hanki sohvalla oleviin koristetyynyihin irtopäällisiä joita voit vaihtaa vuodenaikojen mukaan. Keväällä vaaleita värejä ja keveitä kankaita, syksyllä tummempia sävyjä ja paksumpia pehmeitä kuoseja. Joulun alla kauden sävyjä kuten punaista, kultaa ja hopeaa.


Tyynyjen lisäksi erilaiset viltit ja torkkupeitot ovat oiva tapa tuoda sisustukseen väriä ja volyymia. Muhkea villaisen viltin alle on mukava kääriytyä lukemaan lehteä tai ottamaan päiväunet. Kesällä viltti voi olla kevyttä puuvillaa joka lämmittää viileämpänä päivänä.


Sohvapöydällä on kirjoja ja kaksi kynttilää.
Kuva Anna Lisa Pixabaystä

Viimeistele sisustus tauluilla ja viherkasveilla


Oman näköistä ilmettä kotiin saat tauluilla ja valokuvilla. Valitse taidetta joka puhettelee sinua, olipa se sitten maalaus tai printtivedos. Pienessä tilassa yksi suuri teos saa huoneen tuntumaan isommalta. Myös kaksi vierekkäin ripustettua teosta muodostavat kauniin kokonaisuuden.


Auringonvalo siivilöityy sälekaihtimien välistä luoden varjoja seinälle ja tauluun.
Kuva Afif Ramdhasuma Pixabaystä

Muista taulujen ripustuksessa perussääntö ripustamisesta silmän korkeudelle. Kun taulun keskikohta on silmän korkeudella on sitä mukava katsella. Vierekkäisten taulujen välissä noin 10 senttimetriä on hyvä mitta.


Toinen hyvä tapa tuoda eloa ja väriä kotiin ovat viherkasvit. Ryhmittele vierekkäin matalampia ja korkeampia kasveja jolloin saat mielenkiintoisen kokonaisuuden. Vaikka et olisi varsinainen viherpeukalo niin helpot kasvit kuten viirivehka altakasteluruukussa antavat paljon anteeksi.Comments


bottom of page