top of page

Millaisia asioita tulee ottaa huomioon, kun suunnittelet keittiöremonttia

Uuden keittiön suunnittelu on aina mukavaa. Saa haaveilla ihanista aamiaiskaapeista ja runsaista säilytystiloista. Voi selailla loputtomasti Pinterestia etsien ideoita... Remonttikohteessa sinulla on kuitenkin raamit, jotka muodostuvat olemassa olevasta tilasta ja käytettävissä olevasta budjetista. Näiden puitteissa haaveet pitää pystyä toteuttamaan.


Ellet ala suurimittaisiin muutostöihin purkamalla seiniä tai siirtämällä vesipistettä ja viemäriä, niin nämä seikat määrittävät keittiön kokoa ja toimintoja. Mutta ei syytä huoleen, toimivan ja kauniin keittiön saa kyllä mahdutettua olemassa oleviinkin puitteisiin. Seuraavaksi kerron mitä asioita minä olen miettinyt remonttikohteemme keittiössä.


Tästä lähdettiin liikkeelle...

Mitä keittiön suunnittelussa tulisi huomioida


Aivan ensimmäiseksi kannattaa unohtaa millainen vanha keittiö oli. Älä mieti sitä, että tuossa oli laatikot tai tuossa oli yläkaappi. Helposti ajattelee, ettei tähän keittiöön muuta sovi, kun näinhän tämä ennenkin oli. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Vanha remontoitava keittiö on yleensä ainakin kymmenen vuotta vanha – joskus jopa neljäkymmentä. Tässä ajassa keittiökalusteet ovat kehittyneet valtavasti ja tarjolla on vaikka mitä erilaisia ratkaisuja.


Kannattaakin käydä keittiömyymälässä vain kurkistelemassa kaappeihin ja laatikoihin ja katsoa mitä kaikkea nykyään on olemassa. Kaikkia hienoja kulmalaatikoita tai piiloon taittuvia ovia ei välttämättä ole varaa laittaa, mutta se antaa ihan uusia ajatuksia siihen mitä voisi tehdä. Esimerkiksi sisälaatikot ovat oiva tapa saada keittiöön paljon laatikkotilaa siten, että keittiön yleisilme pysyy rauhallisena.


Tämän jälkeen, kun pää on täynnä ideoita, voi alkaa suunnittelemaan uutta keittiötä. Tässä vaiheessa kannattaa katsoa vesipisteen paikka sillä sen siirtäminen on monesti hankalinta. Viemäriä saa siirrettyä kalusteen sokkelissa sivusuunnassa jonkin verran kohtalaisen helposti, mutta esimerkiksi astianpesukoneen kohdalla viemäriä ei voi viedä.


Toinen asia, johon tulee kiinnittää huomiota, on liesituuletin. Onko vanha liesituuletin ohjannut asunnon ilmanvaihtoa vai poistanut vain ilman suoraan ulos. Mikäli liesituulettimella ei ohjata asunnon ilmanvaihtoa, voi sen korvata aktiivihiilisuodattimella varustetulla mallilla. Tällaisen liesituulettimen voi piilottaa tavalliseen kaappiin tai valita keittotasossa olevan liesituulettimen. Mikäli liesituuletin on taas mallia, joka ohjaa myös muuta ilmanvaihtoa kannattaa sen tekniset vaatimukset selvittä huolella ennen kaupoille lähtöä.


Meillä on tässä remontoitavassa asunnossa vesikiertoiset lämmityspatterit, joten mittasin myös patteriputkien sijainnin ja termostaatin koon. Termostaatti tulee yllättävän paljon ulos seinästä ja voi vaikuttaa siihen, ettei vetolaatikko välttämättä sovi aukeamaan kokonaan. Alakaappi sen sijaan voi toimia tässäkin kohtaa oivallisesti vaikka ovi ei aukeaisikaan täysin.


Altaan paikan ratkettua voi hahmotella keittiön työskentelykolmion eli vesipisteen, lieden ja jääkaapin sijainnit. Keittiöstä tulee toimiva, kun nämä muodostavat kolmion, jonka sisällä on esteetön kulku. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös huomioida, että liesi ja vesipiste eivät olisi kulkuväylän eri puolilla. Näin sinun ei tarvitse varoa, että kukaan jää jalkoihin, kun liikut kuuman kattilan kanssa. Suuremmassa keittiössä voi olla erillinen pieni allas ja vesipiste lieden vieressä. Lieden molemmilla puolilla tulisi olla laskutilaa, johon voit siirtää kiehuvan kattilan tarvittaessa. Myös altaan sivuilla olisi hyvä olla tilaa esimerkiksi vihannesten huuhteluun ja pilkkomiseen.

Millaisia asioita minun keittiöni mitoituksessa tuli vastaan?


Edellä tuli paljon hyviä neuvoja keittiön suunnitteluun. Miten minä onnistuin omassa suunnitelmassani?Kun keittiö oli purettu, mittasimme seinät sekä vesipisteen ja liesituulettimen putken sijainnin. Keittiö on L-mallinen ja tätä ei oikeastaan voi lähteä muuttamaan, sillä yhdellä seinällä on ikkuna ja sen alla lämmityspatteri. Lisäksi ikkunan alalaita on normaalia työtasoa alempana niin tälle seinälle ei kannata suunnitella kalusteita, mutta siinä on mitä mainioin paikka ruokapöydälle. Keittiö on yhdeltä sivulta osin auki olohuoneeseen ja toisella seinällä on ovi eteiseen. Koska asunto on melko pieni ei tuo ovi oikeastaan ole tarpeellinen, joten päätimme laittaa sen umpeen ja näin saamme keittiöön lisää seinätilaa kalusteille.


Remontin aikataulun vuoksi päädyimme ottamaan keittiön Ikeasta, josta saadaan tarvittavat kaapit mahdollisimman pian. Meillä ei ollut varaa odotella kalustetoimitusta muutamaa viikkoa pidempään, joten ratkaisu, jossa saamme kalusteet saman tien mukaan toimii tällä kertaa hyvin.


Päätettyämme valita keittiön Ikeasta hyödynsin heidän keittiösuunnitteluohjelmaa. Annoin ohjelmaan keittiölle mitat ja aloin sijoittelemaan erilaisia kalusteita sinne. L-mallisessa keittiössä on aina haasteena kulma ja miten siitä saa mahdollisimman toimivan. Ajattelin kulmaan ensin kaappia, jossa on ulos vedettävä mekanismi. Meillä on ollut tällainen Le mans mekanismi aikaisemmassa keittiössä ja pidän sitä toimivana ratkaisuna. Sijoitin allaskalusteen alkuperäiselle paikalleen ja lisäilin pohjaan korkean kaapin ja kylmälaitteet. Meillä on tällä hetkellä toimiva jääkaappipakastin, jota ei ole tarpeen uusia. Halusin kuitenkin jättää mahdollisuuden erilliselle pakastimelle, joten päätin laittaa jääkaapin viereen korkean kaapin, jonka voi halutessaan ottaa pois ja laittaa sen paikalle pakastimen. Liesi asettui luontevasti aika lailla entiselle paikalleen toiselle seinälle.


Sitten vain täytin välejä sopivilla kaapeilla ja laatikoilla. Suunnitteluohjelmassa kalusteita on helppo lisätä ja poistaa ja ohjelma kertoo, jos kaappi ei sovi johonkin väliin. Hieman haastavaksi Ikean keittiökalusteiden suunnittelun tekee se, että kalusteita on pääsääntöisesti 40, 60 ja 80 cm leveinä. Onneksi on olemassa 30 cm leveät ala- ja yläkaapit, joilla voi muuttaa tuota parillista mitoitusta.


Kun en saanut allasseinää kalustettua mielestäni sopivasti, niin käänsin katseeni kulmakaappiin ja tarkistin mitä muita vaihtoehtoja siihen olisi. Valikoimasta löytyvä 88x88 cm kaappi karusellilla antoi tuon toivotun muutoksen mittoihin ja sain täytettyä välit toimivasti. Kulmakaapin mallin muutoksen myötä liesi siirtyi hieman lähemmäs kulmaa kuin aikaisemmassa ratkaisussa ja sain sen oikealle puolelle hyvin laskutilaa sekä leveämmän laatikoston. Aivan seinän viereen ei voi laittaa laatikostoa koska siellä on lämmityspatterin termostaattiventtiili, jolloin laatikot eivät sopisi aukeamaan. Niinpä siihen tulee kaappi. Vaikka ovi ei aukeaisikaan aivan täyttä 90 astetta niin se on kuitenkin käytettävissä.


Keittiötä suunnitellessa kannattaa muistaa jättää reunoihin riittävästi tyhjää tilaa. Vaikka haluaisi käyttää kaiken tilan mahdollisimman hyvin hyödyksi, tulee asennusta varten jättää tilaa. Seinät ja nurkat eivät ole aina aivan suoria ja pienikin vino kulma voi vaikuttaa senttejä kalusteen asennukseen. Kun sinulla on hieman pelivaraa niin tästä ei tule ongelmaa.


Keittiö valkoisilla ovilla ja vaalealla puunvärisellä tasolla. Välitilassa laatoitus pystyladonnalla.
Valmis keittiö on valoisa ja toimiva. Laskutilaa on enemmän kuin vanhassa keittiössä.

Comments


bottom of page