top of page

Miksi oikean valon värin valitseminen on välillä niin vaikeaa?

Kelloja on taas rukattu talviaikaan (tai normaaliaikaan kuten kai kuuluisi sanoa) ja illat pimenevät aikaisemmin. Sen myötä tulee tarve saada kotiin lisää valoa ja suuntaamme lamppukaupoille. Kotona laitetaan uusi lamppu innoissaan paikoilleen – ja pettymys. Välillä valittu lamppu on aivan liian valkoinen, ehkä jopa sinertävä ja toisinaan taas ikävän keltainen. Vaikka kaupassa kuinka vertailisi lampun lumeneita ja kelvineitä niin kotona lopputulos on jotain aivan muuta kuin mitä oli ajatellut.


Ruokailuryhmä ja sohva, tunnelmavalaistus ja vihreä tehosteseinä.
kuva: Pexels

Valon värin valintaan vaikuttaa monta seikkaa


Niinpä, miksi oikean sävyisen lampun valinta on välillä niin tuskastuttavan vaikeaa? Valon väriin ja siihen miten sen koemme vaikuttaa monta seikkaa.


Yksi tärkein tekijä on tämä Kelvineinä kerrottu valon värilämpötila joka vaihtelee sisävalaistuksessa 2700–11000 Kelvinin välillä.


  • 2700K valon värilämpötila rentouttaa muistuttaen meitä auringonlaskun lämpimistä sävyistä.

  • Yli 7000K valo taas on sinertävää kylmää valoa, joka saa hereille kuten auringon nousu.

Aluksi kannattaakin miettiä missä tilassa valo on. Makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sopii tunnelmallisempi lämmin valo, kun taas yleisvaloksi eteiseen ja keittiöön sopii neutraali valkoinen valo.


Luonnonvalon värilämpötila vaihtelee 5000-6500K välillä ollen keskipäivällä noin 6000K. Päivänvalon sävy on kuitenkin kylmä valkoinen joka on monesti jo sinertävä eikä sovi kodin yleisvaloksi. Tämä kirkkaampi päivänvaloa vastaava 6000K on hyvä valinta työvaloksi. Se vähentää silmien rasitusta ja siinä värit toistuvat luonnollisesti ja yksityiskohdat erottuvat tarkasti.


Päivänvalo sopii myös kylpyhuoneen meikkausvaloksi jolloin meikistä tulee luonnollisen näköinen eikä siihen tule liian jyrkkiä kontrasteja. Joissain peilivalaisimissa värinlämpötila on säädettävissä, jolloin meikkaamiseen voi käyttää kirkkaampaa valoa jossa värit toistuvat oikein ja illalla hampaita pestessä säädetään valo lämpimämmäksi mikä rauhoittaa ennen nukkumaan menoa.


Perinteinen hehkulampun lämpimäksi valoksi mielletyn valon värilämpötila on 2700 Kelviniä. Tämä lämmin valo tekee kuitenkin helposti väreistä tunkkaisia eikä nosta niiden parhaita puolia esiin. Toisaalta lämmin valo sopii rauhoittumiseen, joten se on hyvä valinta esimerkiksi pöytä- ja jalkavalaisimiin joilla saat olohuoneeseen rauhallisen tunnelman päivän päätteeksi.

  • Lämmin valon väri korostaa sisustuksen lämpimiä värejä ja tekee kylmät sävyt raskaan näköisiksi.

  • Kylmä valon värilämpötila puolestaan korostaa kylmiä värejä eikä luo kodikasta tunnelmaa.

Valaistus kannattaakin valita talon sisustuksen tyylin ja sen mukaan mitä haluat korostaa


Perinteiseen tyyliin ja hirsitaloon sopivat lämpimämmät värit kuin moderniin kivitaloon jossa voi käyttää kirkkaampia värejä ja puhtaampaa valon väriä. Kylmemmät sinertävät värit herättävät puhtauden vaikutelman ja näyttävät modernilta. Ne sopivat hyvin esimerkiksi kylpyhuoneeseen, mutta tässä kannattaa kuitenkin varoa liian kliinistä tunnelmaa. Valon kylmyyttä voi vähentää käyttämällä sisustuksessa lämpimiä keltaisia sävyjä. Parhaiten kodin valaistukseen sopii neutraali valkoinen jonka värilämpötila on 4000-4500K. Tässä valossa värit toistuvat oikein ja yksityiskohdat erottuvat selkeinä.


Voit lukea lisää lampuista ja valaistuksesta Motivan artikkelista.


Miten sitten valitsen oikean valon värin?


Katso valaistavaa tilaa ja mieti sen käyttötarkoitusta. Tarvitsetko rauhoittavaa valoa oleskeluun vai piristävää valoa arkiaskareisiin. Huomaa myös, että sisustuksen tummat värit imevät valoa itseensä. Tällöin kylmempisävyinen valo kirkastaa värejä ja kompensoi päivänvalon puutetta.


Suuressa tilassa valoa kannattaa sijoittaa myös huoneen reunoille jotta pimeät nurkat eivät hallitse tunnelmaa. Huoneen epäsuorassa valaistuksessa kannattaa puolestaan suosia lämpimiä valkoisia 3000K valoja.


Kaupoissa myytävien kiinteiden ledivalaisinten valon värilämpötila on yleensä joko 3000K tai 4000K.

  • Näistä lämpimämpi 3000K sopii hyvin olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin sekä ulkovalaisimiin. Tämä sopii myös sisustuksessa käytettyjen lämpimien värien kanssa.

  • Mikäli sisustus on modernimpi mustavalkoharmaa, sopii 4000K värilämpötila tähän ympäristöön. Tämä toimii hyvin sellaisissa kodin tiloissa kuten keittiössä ja eteisessä sekä kylpyhuoneessa.


Älä sekoita eri värilämpötiloja keskenään samassa tilassa kun valitset lamppuja, sillä siitä tulee helposti levottoman näköinen. Mikäli olohuone ja keittiö ovat yhtä tilaa, kannattaa valaisimiin valita sama värilämpötila. Tällöin esimerkiksi kaikki kattovalaisimet voivat olla 4000K ja pöytä- ja jalkalampuissa voi olla 3000K. Näin tunnelmaa voi säätää sen mukaan onko laittamassa ruokaa ja syömässä vai istuuko sohvalla seurustelemassa vieraiden kanssa. Voit myös valita lamppuja joissa valon väriä voi säätää tilanteen mukaan. Tällaisia valaisimia ovat esimerkiksi Philips Hue tuotteet, joko nämä ovat tuttuja? (Tämä ei ole markkinointiyhteistyö, itsekin olen tutustunut tuotteisiin vasta hiljattain.)


Valaisiko tämä artikkeli asiaa kodin valaistuksesta? Jätä kommentti ja kerro miten kävi.

bottom of page