top of page

Mikä taso keittiöön - keittiön työtasojen monet vaihtoehdot

Keittiön työtasoksi on olemassa lukemattomia erilaisia materiaaleja ja kaikilla niillä on omat hyvät ja huonot piirteensä. Yksiselitteisesti ei parasta vaihtoehtoa voi sanoa sillä meitä keittiön käyttäjiä on niin monenlaisia. Yksi arvostaa helposti puhtaana pidettäviä pintoja kuten terästä, toinen taas luonnollisen kaunista marmoripintaa, vaikka se vaatiikin enemmän huolellisuutta. Molemmat ovat omalla tavallaan erinomaisia valintoja.


Vaalea keittiö jossa vaaleanpunaiset seinälaatat ja etualalla kuivakukka asetelma.
Vaalea erikoiskvartsitaso Helena XGloss tuo valoa keittiöön. Kuva Puustellin Oulun myymälästä.

Kaikki tasomateriaalit ovat helppoja puhdistaa, kun tahra poistetaan heti. Usein riittää pyyhintä pesuaineeseen kostutetulla nihkeällä liinalla. Kuumien tai naarmuttavien astioiden alle tulee aina laittaa suojaava alusta tasomateriaalista riippumatta. Leikkuulaudan käyttö on hyväksi myös veitselle, turhaan tylsyttää sitä kovaa tasoa vasten.


Laminaattitaso


Laminaattitaso on varmastikin yleisin ja suosituin työtasomateriaali, sillä se on edullinen ja helppohoitoinen hylkien vettä ja likaa. Siitä löytyy erilaisia kuoseja moneen makuun. Luonnonmateriaaleja kuvaavien kivi- ja puukuosien lisäksi laminaattitasossa voi olla terrazzoa tai kuparipintaa muistuttava kuvio. Erilaisten kuvioiden lisäksi laminaattitasoja saa eri vahvuuksilla ja erilaisilla reunamuodoilla ja viimeistelyillä.


Laminaattitason huonoja puolia ovat se, että pinta naarmuuntuu huolimattomassa käytössä eikä taso kestä kuumaa kovin hyvin. Laminaattitasoa on myös hankala korjata jos se vaurioituu. Leikkauspinnat on syytä tiivistää huolellisesti allas- ja liesiaukkojen kohdalla, jotta tason sisään ei pääse kosteutta.


Vihreä keittiö jossa vaaleaa puuta olevat yläkaapit ja messingin värinen hana.
Vicensa Oak laminaattitaso jatkuu kauniisti kalusteen vaalessa tammirungossa. Kuva Puustellin Oulun myymälästä.

Puutaso


Puinen työtaso tuo tilaan lämpöä ja kodikasta tunnelmaa asettuen hinnaltaan laminaatin ja kivitason välille. Puutasoissa on saatavilla erilaisia värivaihtoehtoja tummasta vaaleaan riippuen puulajista, joten jokaiseen keittiöön löytyy varmasti sopiva. Puun ilmettä voi myös muuttaa riippuen siitä öljyääkö, lakkaako tai petsaako tason. Tason öljyämisessä on huomioitava, että käytettävä öljy on elintarviketurvallista, jotta tasolla voi turvallisesti valmistaa ruokaa.


Koska puu on luonnonmateriaali, reagoi se ilmankosteuteen ja lämpötilaan ja elää niiden mukaan. Puutaso on herkkä vedelle ja onkin kuivattava hyvin altaan luona. Hyvä on myös huomioida, että puinen taso ei kestä kuumaa, joten pannualusen käyttö on tarpeen. Oikein hoidettuna puutaso on todella pitkäikäinen vaihtoehto sillä sitä voi hioa useamman kerran. Lisäksi puu on uusiutuva ja ekologinen materiaali. Puulajien PEFC- ja FSC-sertifiointi varmistavat metsien hyvinvoinnin ja uudelleen kasvatuksen.


Luonnonkivitaso


Kauniit ja eläväpintaiset kivitasot kuten graniitti ja marmori ovat 100 % luonnonmateriaalia. Kivitaso on aina yksilöllinen kuten lumihiutale, toista samanlaista ei ole. Kivitasoa valitessa tuleekin huomioida, ettei mallikappale vastaa lopullista tasoa vaan antaa vain suuntaa materiaalin ominaisuuksista ja väreistä.


Kiillotettu kivipinta on tiivis eivätkä graniitit yleensä ime likaa huokosiinsa. Kuitenkin kivitasojen valmistajat suosittelevat käyttämään kivensuoja-ainetta, vaaleisiin kivilaatuihin pari kertaa vuodessa. Pahimpia vaalealle kivelle ovat kahvi, punaviini ja marjamehut. Vaikka kivitaso kestää hyvin iskuja ja kuumuutta, on silti suositeltavaa käyttää pannualustaa ja leikkuulautaa suojaamassa tasoa. Erikoisteräksestä valmistetut veitset saattavat olla kiveä kovempia ja naarmuttaa tasoa. Mikäli ruuan haluaa pysyvän lämpimänä kivitasolla kannattaa alle sujauttaa puinen alusta joka ei johda lämpöä kuten kivitaso.


Hyvin vettä kestävä kivitaso mahdollistaa keittiöaltaan asennuksen joko huullettuna tason pintaan tai tason alle kiinnitettynä. Kivitaso on arvokas materiaali. Tämä johtuu osittain myös siitä, että painavan tason työstäminen ja kuljettaminen on hankalaa. Tasosta on oltava todella tarkat mitat, kun sitä työstetään tehtaalla, paikan päällä työmaalla tasoa ei voi enää muokata.

Kivi- ja kvartsitasot antavat mahdollisuuden kiinnittää allas tason alapintaan. Kuva Puustellin Oulun myymälästä.

Kvartsitasot


Erittäin kestävät kvartsitasot ovat yhdistelmiä, joissa yhdistyy kiven ylellisyys ja laminaatin vaivattomuus. Yleensä kvartsikomposiittitasoissa on yli 90 % luonnonkvartsia ja sideaineita kuten hartsia. Tehosteena tasossa voi olla peilin- tai lasinpalasia. Tason pinnassa ei ole huokosia ja se ei ime nesteitä, mutta toisin kuin kivitaso kvartsitaso ei kestä kuumaa. Kvartsitasojen kanssa tulee välttää kemikaaleja ja syövyttäviä nesteitä.


Kivi- ja kvartsitasoja saa eri vahvuisina ja 18 mm tasolla saatkin erilaisen ilmeen kuin perinteisellä 30 mm paksuisella työtasolla. Kuvioinneissa kvartsitasot jäljittelevät luonnonkivitasojen pintoja kuten marmoria ja pinta voi olla kiiltävä tai mattaviimeistelty. Cosentinon valmistamat Dekton täyskvartsitasot valmistetaan sintraamalla ilman erillistä sidosainetta. Nämä tasot ovat todella kestäviä ja helppohoitoisia. Ne eivät naarmuunnu ja kestävät sekä kuumaa että kylmää sopien myös ulos.


Tumma keittiöallas jonka reunalla on vihreä yrtti.
Tason ja välitilan Dekton Laurentin kuvio mukailee luonnonkiveä. Kuva Puustellin Oulun myymälästä.

Keraamiset tasot


Keraamiset tasot ovat huolettomia ja helppoja ja niiden pinta on tiivis. Keraamitaso koostuu kvartsista, savesta, maasälvästä ja mineraalioksideista sekä luonnon väripigmenteistä. Massa levitetään ohueksi kerrokseksi, joka puristetaan ja kuumennetaan yli 1000 asteen lämpötilassa. Poiketen luonnonkivistä ja kvartseista keraamisen tason pinta on yleensä mattamainen ja hieman karhea, mutta myös kiiltäviä vaihtoehtoja löytyy. Toisin kuin kvartsi keraaminen taso kestää kuumaa jopa 800 astetta.


Ohuet 6–12 mm paksut keraamiset tasot vaativat alleen rungon, 20 mm paksu keraaminen taso kestää jo ilman runkoa. Keraamiset tasot ovat herkkiä murtumaan, aukkojen reunat ovat heikkoja eikä tasojen päälle saa laskea mitään painavaa eikä tasoon saa nojata. Keraaminen taso on 100 % luonnontuote ja on kierrätettävissä.

Kaunis keraaminen taso Mat Marble Capraia jatkuu välitilassa. Kuva Puustellin Oulun myymälästä.

Terästaso


Terästaso on hygieeninen ja helppo pitää puhtaana minkä lisäksi se on edullisemmasta päästä tasomateriaaleja. Terästasolla saadaan keittiöön moderni industrial henkinen ilme. Siihen saa nykyään myös erilaisia kuoseja, esimerkiksi Stalan StalaTex valikoimasta. Terästasoista saa isoja saumattomia kokonaisuuksia ja myös välitila voi olla samaa materiaalia. Taso kestää kuumaa, happoja ja vettä. Tämä helppohoitoinen taso sopiikin sotkuiselle kokille. Huonona puolena terästasossa on, että se naarmuuntuu käytössä, mutta kuvioidulla pinnalla tämäkään ei näy niin selvästi.


Allastason StalaTex Savi kuvio kätkee pienet naarmut. Kuva Puustellin Oulun myymälästä.

Muita materiaalivaihtoehtoja

Corian on komposiittimateriaalia, joka sisältää luonnon mineraaleja ja akryylikuituja. Tällä saadaan saumaton kokonaisuus sillä allas voi olla samaa materiaalia tason kanssa ja liitossaumoista saadaan lähes huomaamattomat. Corian on helposti muotoiltavaa ja sitä voidaan myös korjata. Likaa hylkivänä, kosteuden kestävänä ja hygieenisenä materiaalina se on erinomainen valinta keittiöön. Corianilla on myös Indoor Air Quality -sertifikaatti joka kertoo ettei materiaali aiheuta sisäilmaongelmia.


Keittiön työtaso voi olla myös lasia, joka on nykyaikainen vaihtoehto. Lasitasossa on huokoseton hygieeninen pinta johon ei tule tahroja. Lasinen taso sopii hienosti erilaisten valaistusratkaisujen kanssa. Taustavärejä voi valita mielensä mukaan RAL-värikartasta. Lasitasojen vahvuudet ovat 12–15 mm ja vaativat alleen rungon kuten keraamisetkin tasot.


Lämpöä keittiöön saadaan kuparisella työtasolla. Kupari on antimikrobinen aine eli sillä on mikrobeja tappava ominaisuus mikä sopii hyvin keittiöön. Kupari on suhteellisen pehmeää, joten se on helppo työstää ja asentaa, mutta tämä tulee huomioida myös käytössä eli tasoon tulee herkästi jälkiä. Kupari kestää lämpöä ja kosteutta, se on kestävä ja pitkäikäinen materiaali. Kupari ei ruostu helposti ja se voidaan käyttää monta kertaa uudelleen.


Keittiön tasot voidaan tehdä myös sisustusbetonista, joka on hienorakeista korkealujuusbetonia ja kevyempää kuin normaali betoni. Betonista saadaan valettua paikalla yhtenäinen saumaton pinta. Tämä vaatii kuitenkin huolellisuutta jottei pinnasta tule kupera tai kovera. Betoni on huokoista ja imee nesteitä itseensä, lisäksi se kestää huonosti heikkojakin happoja. Pinta tahriutuu helposti, joten se on suljettava pinnoitteella kuten kivituotteille tarkoitetulla suoja-aineella tai pellavaöljyllä, joka kuivaa hitaasti ja vaatii 2–4 käsittelykertaa. Kuumista astioista jää jälki betoniin ja hyvin kuumat padat voivat vaurioittaa pintaa.



bottom of page