top of page

Maalarinteipillä rajaamalla saat tehosteseinään näyttävän kuvion

Selailen paljon Pinterestiä ja Instagramia joissa ihailen näyttäviä tehosteseiniä. Taitavimmat maalaavat kuvioita vapaalla kädellä. Runsaasti on ollut myös kuvia ja videoita joissa seinään rajataan maalarinteipillä erilaisia geometrisia kuvioita.


Päätinkin kokeilla kuvion rajaamista seinään maalarinteipillä. Sillä tavalla siitä saisi omannäköisen ja juuri maalattavaan seinään sopivan kokoisen.


Tässä välissä luvassa pieni varoitus... teippiä kannattaa varata runsaasti. Itselläni meni 4,2 metriä leveän ja 2,4 metriä korkean seinän chevron-kuvioon noin 120 metriä teippiä. Jouduin hakemaan teippiä kahdesti lisää.Kuvion sommittelu ja rajaaminen maalarinteipillä


Voit etsiä ideoita kuvioon Pinterestistä tai esimerkiksi Googlen kuvahaun avulla. Itse päädyin perinteiseen chevron-kuvioon joka toistaa kylpyhuoneessa olevan kalanruotoladonnan kuviota. Tummanvihreän värin valitsin huoneeseen tulevan Ikean Tufjord sängynrungon innoittamana. Voit miettiä myös millaisen tunnelman väri luo ja noudattaa tiettyjä perussääntöjä värien valinnassa. Maalina päätin kokeilla Rustan Nyans maaleja joilla en ole maalannut aikaisemmin, sävynä Park Green.


Ideakuvia Pinterestistä

Sopivan kuvion löydyttyä aloin mittailemaan sitä seinään. Laskeskelin kuinka monta pystyviivaa seinään tulisi jotta kuvio on omasta mielestäni sopivan kokoinen. Sitten mallailin teipillä vinojen osien sopivaa kulmaa ja korkeutta. Tähän on hyvä käyttää hetki aikaa ja kokeilla erilaisia muotoja.


Pystysuorien teippien asennuksessa käytin apuna laseria jotta sain ne suoraan. Jos sinulla ei ole laseria käytössä niin voit varmistaa viivojen suoruuden perinteisen luotilangan avulla. Kiinnitä jämäkän langan alapäähän paino jotta se pysyy suorana ja teippaa lanka seinän yläosaan kiinni. Tällaisessa geometrisessa kuviossa on hyvä tehdä suoria viivoja vaikka tuntuisikin etteihän se nyt ole niin justiinsa. Vapaalla kädellä tehdessä voi tulla kuitenkin sen verran heittoa, että seinän toisessa laidassa kuvio onkin hieman eri mallinen.


Vinokuvioiden teippaaminen olikin sitten hitaampaa. Mittailin aluksi kuinka monta kuviota sopii koko seinän korkeuteen. Muista huomioida myös teipin leveys mitatessa. Aluksi mittasin jokaisen kuvion kohdan mittanauhalla, mutta se oli hidasta hommaa. Sitten onneksi keksin tehdä pakkelilastaan sapluunan jonka avulla sain kuviot merkittyä nopeammin.

Kuvion maalaaminen


Tarkan rajan kuvioon saa maalaamalla maalarinteipin reunat kiinni seinän pohjavärillä. Tällöin teipin alle ei pääse kuviomaalia. Tässä seinässä oli kuitenkin sen verran teippiä etten alkanut siihen. Olin valinnut rajaukseen tarkoitettu teippiä jonka painelin mahdollisimman hyvin kiinni seinään. Luin myös äskettäin ohjeen jossa neuvottiin kiinnittämään teipit jo pari tuntia ennen maalausta jotta teippi ehtii oloontua rauhassa. Näin teippi kestää paremmin rasitusta eikä falskaa. Itsellä tämä toteutui ihan sattumalta sillä aloitin maalauksen vasta seuraavana päivänä, teippailuun kun kului hetki.Chevron kuvio seinässä Rusta Forest Green ja etualalla lattialla maalipurkki sekä puinen tuoli.

Rustan maali on paksua ja ajattelin sen peittävän hyvin. Kenties maalaajasta johtuen jälki ei kuitenkaan ollut tasaista vaan seinän sai loppujen lopuksi maalata kolmeen kertaan. Teippi ohjeistetaan poistamaan kun maali on vielä kosteaa. Minä en kuitenkaan tehnyt näin koska jouduin maalaamaan useampaan kertaan ja tuollaista kuviota ei moneen kertaan teippailla. Teippi irtosi kuitenkin hyvin myös maalin kuivuttua. Vain muutamassa kohdassa piti irrottaa kuivunut maali mattoveitsellä.


Hauska vaihe oli teippien irrottelu kun kuvio alkoi hahmottua. Tumma vihreä ja valkoinen pohja muodostavat aika reippaan kontrastin keskenään. Tämä näyttääkin tyhjässä huoneessa aika rohkealta, mutta kalusteiden kanssa tilanne rauhoittuu.


Maalasin myös vastakkaisen seinän samalla sävyllä yhdistämään tilaa. Meillä on tiiliseinät joissa ikkuna on syvennyksessä. Jätin ikkunan ympäryksen tarkoituksella valkoiseksi jotta se tuo valoisamman ilmeen eikä ikkuna häviä seinään.
Kokeile sinäkin rohkeasti tehosteseinän maalausta


Tehosteseinän maalaaminen teippauksineen oli hauskaa puuhaa. Ja myös yllättävän helppoa siihen nähden, että en ole kaikkein kärsivällisin tekijä. Kuvion saa sommitella mieleisekseen ja voi valita tilaan sopivan värin. Pienelläkin vaivalla saat luotua tilaan aivan uuden tunnelman ja wow-efektin.


Comments


bottom of page