top of page

5 asiaa, jotka tulee tehdä, kun alat suunnittelemaan remonttia

Pohditko remonttia? Haaveiletko uusista laatoista tai mietit sopivaa tapettia makuuhuoneeseen? Nämä ovat toki tärkeitä asioita ja näistähän se ajatus usein lähtee. Kuitenkin kun alat miettimään remonttia, on se sitten pienempi tai suurempi, kannattaa aloittaa perusasioista. Tässä viisi perusasiaa, jotka kannattaa tehdä, kun aloittaa remontin suunnittelun. Nämä myös minä teen, kun aloitan.


Kuva House Extension Sydney /Pixabay

1. Ensimmäisenä mittaa huone


Mittaa tila tai tilat joihin suunnittelet remonttia. Tätä tietoa tarvitset, kun mietit materiaalien menekkiä ja lasket remontin kustannuksia. Tilan koko on hyvä tietää myös kalustusta varten. Sopiiko makuuhuoneeseen iso 180 cm leveä vuode vai onko 160 cm levyinen vuode kuitenkin parempi, jotta vuoteen ympärille jää tilaa liikkua? Muista mitata myös huoneen korkeus korkeimmalta kohdalta sekä mahdollisten verhokoteloiden tai muiden matalampien rakenteiden kohdalta.


Rakennusalalla mitat ilmoitetaan usein millimetreinä eli 160 cm on 1600 mm. Myös rakennustarvikkeiden kuten listojen pituudet ja levyjen koot ilmoitetaan useimmiten millimetreinä, joten kun sinulla on kaikki mitat samassa yksikössä niin niitä on helpompi verrata keskenään. Itse otan mitan yleensä sentin tai puolen sentin tarkkuudella eli 185 cm on 1850 tai jos oikein tarkasti mittaan niin 67,5 cm on 675.


2. Mittaa myös ikkunat ja oviaukot


Mittaa ja kirjaa ylös ikkunoiden ja oviaukkojen koot ja niiden sijainti. Mittaa ikkunan leveys ja korkeus sekä ikkunan alareunan korkeus lattiasta. Tämä mitta kertoo, sopiiko ikkunan alle työpöytä vai matalampi taso.


Itse otan mitan yleensä ikkuna- tai ovilistan keskelle, jolloin listan leveydellä ei ole niin suurta vaikutusta mittaan. Tämä auttaa myös muistamaan mihin kohtaan mitta on otettu, kun ei tarvitse jälkeenpäin arpoa oliko se nyt listan ulko- vai sisäreunaan. Merkitse ylös myös aukkojen sijainti huoneen kulmista.


Oviaukkojen koot ovat yleensä vakioita ja ne ilmoitetaan termillä 8M tai 9M. Tämä on ovien moduulimitta ja tarkoittaa, että aukko seinässä johon oven karmi sopii on 80 cm tai 90 cm leveä.


Tarkista myös oviaukon korkeus. Yleisimmin se on 21M eli 2,1 metriä, mutta vanhoissa taloissa tai mökeillä ovet voivat olla matalampia (yleensä 1,9 metriä) tai korkeampia (esimerkiksi 2,3 metriä).


Koska nämä ovat oviaukon mittoja karmeineen, joskus on syytä tarkistaa myös oven kulkuaukon leveys. Tämä seikka saattaa olla tärkeä esimerkiksi kylpyhuonetta remontoitaessa, kun remontin valmistuttua huomaa, että vanha oviaukko onkin juuri sen ratkaisevan sentin liian kapea, jotta saisit pesukoneen sopimaan siitä sisään.


Lisää tietoa ovien moduulimitoista löydät esimerkiksi Swedoorin sivulta.


3. Huomioi pistorasiat ja lämmityspatterit


Yksi monesti tilaa mitatessa unohtuva seikka ovat valokytkimet ja pistorasiat sekä niiden sijainti. Merkitse ylös missä pistorasioita ja valokytkimiä on. Valokytkinten korkeus lattiasta on yleensä metri ja pistorasian korkeus 20 cm. Voit myös ottaa valokuvia huoneesta muistin tueksi. Näin sinun on helpompi suunnitella kalusteiden ja valaisimien sijoittelua, kun tiedät missä pistorasiat sijaitsevat. Lipasto tai sohva voi peittää pistorasian hankalasti, jolloin sen käyttö vaikeutuu.


Huomioi myös lämmityspatterit. Vesikiertoiset patterit ja niiden putket saattavat vaikeuttaa kalusteiden sijoitusta seinän viereen tai vaikka keittiön laatikon avautumista. Myös sähköpatterit on hyvä huomioida ettei peitä niitä esimerkiksi pitkillä verhoilla.


Kuva Haer Briezh Pixabaystä

4. Kirjaa ylös pintamateriaalit


Kirjaa itsellesi ylös tilan pintamateriaalit eli lattia ja seinäpinnat. Myös kattomateriaali vaikuttaa, sisäkatto voi olla puu- tai MDF-paneelia tai kerrostaloasunnossa voi olla roiskerapattu katto. Kaikki nämä pinnat vaativat erilaisen käsittelyn.


Lattiamateriaalista voi miettiä haluaako sen säilyttää vai kenties korvata uudella. Parketti- ja puulattiat ovat monesti uudelleen hiottavissa, laminaatti tai muovimatto taas on vaihdettava, mikäli ne ovat päässeet huonoon kuntoon. Laattalattioita käytetään muuallakin kuin kosteissa tiloissa, esimerkiksi eteisessä. Kerrostalossa ei kuitenkaan voi välttämättä laittaa laattalattiaa keittiöön tai eteiseen askeläänien kantautumisen vuoksi. Taloyhtiössä kannattaakin selvittää esimerkiksi isännöitsijältä onko materiaalin valinnassa rajoituksia.


5. Mieti mitä voit tehdä itse


Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä seikkana kannattaa miettiä mitä osia remontista voit tehdä itse. Osaat maalata tai asentaa laminaattilattian. Myös purkutyöt luonnistuvat useimmilta. Kuitenkin osa töistä on sellaisia, että ne tulee suosiolla jättää ammattilaisen tehtäväksi, tällaisia ovat ainakin sähköön ja veteen liittyvät asiat.


Kun alat suunnittelemaan remonttia, kartoita mitä voit tehdä itse ja missä tarvitset apua. Selvitä alan ammattilaisia ja pyydä isommista kokonaisuuksista tarjous. Aina kannattaa varmistaa etukäteen millaisella aikataululla ammattilainen ehtii paikalle. Jos olet jo purkanut kylpyhuoneen laatat, kun alat kyselemään työmiestä paikalle niin voit joutua odottamaan pidemmän aikaa tai maksat ylimääräistä siitä hyvästä, että hän saapuu paikalle kiireellä.


bottom of page